You Are Reading

Tidligere meksikansk guvernør bekrefter statens avtaler med kokainkartellene frem til 2000

En tidligere meksikansk guvernør, Sócrates Rizzo García (til venstre på bildet), innrømmet nylig til meksikanske Milenio det alle har visst, men som ingen fra politisk hold hittil har bekreftet: PRI - partiet som satt med makten i Mexico fra 1929 til 2000 da president Vicente Fox fra PAN overtok som landets president - inngikk avtaler med kokainmafiaen om fordeling av transportruter for narkotikaen gjennom landet. "Denne kontrollen over narkotikatrafikken mistet vi da PAN tok over" sier eks-guvernøren.

Han viser også til at eksplosjonen i kokainvolden i landet også henger sammen med fremvekst av nasjonalt konsum av kokain. Kampen mellom kartellene om kontroll over kokainsalg i ulike regioner, er en vesentlig kilde til volden en nå opplever. Ifølge Rizzo henger dette sammen med begrensninger og kontroll på innførsel av dollar til Mexico - noe som gjorde at myndighetene begynte å motta bestikkelser fra kartellene i kokain og ikke kontanter - kokain som de da måtte omsette på det lokale markedet (se for øvrig også her om hvordan kokainbander i Colombia jobber aktivt for å rekruttere misbrukere blant barn og ungdom).

Hovedårsaken til Mexicos problemer er dermed ifølge Rizzo at denne innsatsen for å øke kokainmisbruket i Mexico falt sammen med at Fox-regjeringen (2000) kuttet båndene til kartellene, og at staten dermed mistet all kontroll over utviklingen.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.