You Are Reading

Colombia, Mexico... Argentina neste slagmark i kokainkrigen?

Den 6. januar ble et 800 kilo kokain funnet ombord i et privatfly som hadde mellomlandet i Barcelona. Flyet kom fra Argentina via Kapp Verde og var på vei til Amsterdam. To av de tre arresterte argentinerne ombord var sønner av en fremstående militæroffiser i Argentina med tette bånd til politikken.

Den 1. mars publiserte Argentinas største avis, La Nación, en reportasje om utviklingen av kokaintrafikken til og fra landet. På en konferanse før jul i Buenos Aires hadde Colombias utenriksminister, Jaime Bermudez - tidligere kolombiansk ambassadør til Argentina - skildret utviklingen i henholdsvis Colombia og Mexico i årene før narkotikavolden eksploderte, og hans innlegg hadde ifølge La Nación fått tilhørerne til å nikke gjenkjennende.

"Han skildret Argentina i dag", uttalte en tidligere minister. Og siktet til at beslagene i Argentina - som i sin tid i Mexico og Colombia - de siste årene hadde steget fra gram til kilo, og så fra kilo til tonn; et kraftig stigende antall misbrukere; andre land som opplever stigende beslag av kokain som smugles fra Argentina; leiemordere (sicarios) som ankommer på motorsykkel og dreper sitt offer og er vekke før noen skjønte hva som skjedde; en ordensmakt som er paralysert - av frykt eller av korrupsjon; og politikere som er likegyldige - eller medsammensvorne.

Artikkelen peker på den kraftige kampen Colombia, Mexico og Brasil har ført de senere årene mot kokainmafiaen, og viser til at mafiaen søker mot tryggest mulig omgivelser for sine aktiviteter. "Du finner alltid noen som er villig til å dø for 100 millioner dollar" sier en argentinsk ekspert på området tørt. Og Argentina er trygt, "for bandene ønsker ikke å bli sett og her er det heller ingen som ønsker å se dem". Avisen viser til at verken tidligere president, nå avdøde Nestor Kirchner, eller hans enke og nåværende president Cristina Fernández de Kirchner, noensinne - verken i offentlig eller privat sammenheng - nevnte den økende kokainaktiviteten i landet som et problem.

Avisen viser til at det høye kokainkonsumet i landet (det høyeste i Latin-Amerika, 2,6% brukere - USA har "kun" 3%) og ikke minst den eksploderende bruken av "paco" blant de fattige (et livsfarlig avfallsstoff fra kokainfremstillingsprosessen som ødelegger nervesystemene på kort tid) er en indikasjon på at Argentina nok sannynligvis også er en stor produsent av kokain (dvs laboratorier som står for siste ledd i prosessen: fremstilling av kokainhydroklorid fra kokapasta eller kokabase). En annen forklaring på de lave prisene på kokainprodukter i landet kan være at flommen av kokain inn til Argentina (og videre til Europa) er mye høyere enn antatt nettopp på grunn av det manglende fokus på problemet fra myndighetenes side.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.