Bacrim (bandas criminales) er betegnelsen myndighetene i Colombia bruker på de nye kokainbandene som har overtatt for den narkoparamilitære organisasjonen AUC som demobiliserte i perioden 2003-2006. Ifølge offisielle tall, består disse bandene av 4000 mann. Forskeren Natalia Springer skriver imidlertid i denne kommentaren (En elefant i sengen) at disse gruppene minst har 12 000 medlemmer. Disse gruppene sto for 7 200 drap i 2010, altså vel halvparten av drapstallene i den mye omtalte kokainkrigen i Mexico – i et land som er under halvparten så folkerikt. Ifølge Springer er disse gruppene representert i 210 av landets kommuner (municipios) og i 8 av landets storbyer, og deres mål er å ta kontroll over grenseområdene samt over de fattigste bydelene i storbyene. Hun peker også på det som vi her tidligere har rapportert om (se bl.a. her, her og her for situasjonen i byene og her og her for situasjonen i grenseområdene), at kokainbandene bruker disse slumområdene til en rekke kriminalle aktiviteter som narkosalg, utpressing, kidnapping og ikke minst rekruttering barn og ungdom inn i sine rekker.
El Tiempo skriver i en leder at tilfeller av utpressing, ran, kidnapping og drap øker kraftig i byene. Antall ran har for eksempel økt med 48% de siste 8 årene. I Bogotá har disse bandene også den senere tid stått for flere ran i ren kommandoraidstil, med maskinpistoler og sinnrikt planlagte fluktruter. Politiet i Bogotá ble nylig styrket med 2500 mann, og landets politisjef, General Óscar Naranjo, har midlertidig gått inn som politisjef i Bogotá for å prøve å stanse den negative utviklingen.
Også en av byrådene i Bogotá (concejal), Antonio Sanguino, bekrefter at den økende volden og usikkerheten, særlig i de fattige bydelene, skyldes disse nye bandene som er en «resirkulert og videreutviklet» versjon av de tidligere paramilitære gruppene. Han viser til at dette er en strategi gruppene har for å ta makt i byen for hvitvasking av penger (fra kokaineksporten) og for salg av narkotika (microtráfico). «Vi står ikke overfor noen vanlige bydelsgjenger, men overfor et særlig alvorlig fenomen, en eksplosiv blanding», sier han.
Også justis- og innenriksminister Germán Vargas Lleras, vedgår at disse bandene nå «utfordrer statens autoritet», og han bekrefter at selv om de er involvert i ulike kriminelle aktiviteter, er deres hovedaktivitet er narkotikaproduksjon og -trafikk.
Jorge Restrepo som er direktør ved forskningsinstituttet Cerac og professor ved Universidad Javeriana, påpeker at disse gruppene i likhet med de tidligere paramilitære utøver territoriell kontroll i rurale strøk, de har etablert kontakt med de politiske elitene i regionene, og de benytter samme type vold som de paramilitære, blant annet massakrer. Ifølge Human Rights Watch økte antallet massakrer i Colombia med 41% fra 2009 til 2010 .