You Are Reading

To biologistudenter på feltarbeid myrdet av kokainsmuglere

El Golfo de Morrosquillo på den karibiske kysten av Colombia har alltid vært et av kokainsmuglernes yndlingssteder for utskiping. Det var her en av de første kokainsmuglerne, Rodríguez 'El Mexicano' Gacha, i 1989 gjorde alvor av sitt livsmotto «Heller en grav i Colombia enn en celle i USA». Omringet av politi både i biler og helikoptre trykket han en håndgranat mot tinningen og trakk ut splinten.

I dag regner en at det fra de tette mangroveskogene i sørvestenden av bukten fraktes ut ca. ett tonn kokain i uken i go-fast båter med destinasjoner i Karibia eller Mellom-Amerika. Denne regionen har tradisjonelt vært kontrollert av kokainbanden Los Urabeños, men de siste par årene har de vært satt under stadig hardere press både av kolombiansk politi og av den rivaliserende banden Los Paisas (som er den rurale grenen av det moderne Medellín-kartellet La Oficina de Envigado som vi har skrevet om her og her).

Hit til mangroveskogen ved San Bernardo del Viento var det de to biologistudentene fra Bogotá, Mateo Matamala (26) og kjæresten Margarita Gómez Gómez (23) ankom like over nyttår for å utføre feltarbeid. Fredag 7. januar ble de så begge henrettet med flere skudd mot hodet av ukjente gjerningsmenn. Det er likevel en offentlig hemmelighet i området at morderne tilhører Los Urabeños og at årsaken til drapene var at de to studentene ble mistenkt for å være politiagenter eller for å spionere for den rivaliserende banden Los Paisas.

Kampene mellom Los Paisas og Los Urabeños har ført til en voldsbølge i fylket Córdoba de siste årene. Antall drap har steget fra 158 i året i 2005 til 575 i fjor, og stadig flere av sivilbefolkningen rømmer nå fra regionen på grunn av disse voldelighetene.


Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.