You Are Reading

Ericson tar kontroll over kokainmafiaen med Facebook

Drapstallene i Medellíns "favelas", las comunas, gikk ned fra 2178 i 2009 til noe i underkant av 2000 i 2010. Som vi har rapportert om i artikkelen Med livvakt på skolevei, eksploderte volden i disse bydelene etter at 'Don Berna' som var sjefen for Oficina de Envigado (kokainmafiaen i Medellín) ble utlevert til USA i 2008. De første månedene kjempet tre av hans nestkommanderende om tronen, 'Danielito', 'Rogelio' og 'Yiyo'. Førstnevnte forsvant i et bad av saltsyre, og de to neste overga seg frivillig for en begrenset soning i USA i bytte mot verdifull informasjon om kokainrutene ut av Colombia. Tilbake på slagmarken sto 'Valenciano' og 'Sebastian' som har utkjempet en blodig krig om kontrollen over kartellet de siste to årene. 'Valenciano' (Maximiliano Bonilla) ble adoptert av nettopp 'Don Berna' da han mistet faren (i et narkooppgjør) som 15-åring, og avanserte fra å være barne-sicario (leiemorder) til å bli sikkerhetsansvarlig for Oficina de Envigado.

Grunnen til at voldsbølgen i las comunas nå ser ut til å avta, er at Ericson Vargas Cárdenas, alias 'Sebastian', ser ut til å ha vunnet krigen om Medellín. Sannsynligheten for å bli rammet av en kule i gjengoppgjør i gatene vil reduseres, mens den seirende gruppen kan intensivere aktiviteten innen utpressing av butikkinnehavere og andre næringsdrivende, kidnapping, narkosalg, kokaineksport og tvangsrekruttering av ungdom.

Juan Diego Restrepo skriver i ukesmagasinet Semana at kokainmafiaens arbeid også nå underlettes og effektiviseres av ny teknologi. Nettverket mellom de hundretalls combos (gjenger) og selve La Oficina, gjenskapes med vennskapsbånd mellom falske Facebook-profiler der de illegale aktivitetene avtales i et kryptisk språk. Med Facebook-app på Blackberry og andre smarttelefoner med kryptering blir også mafiaens arbeid enklere og tryggere; med en innsmuglet smarttelefon er kokainbossene like effektive bak murene som utenfor. Ifølge Restrepo betyr dette at myndighetene må satse tyngre på teknologisk etteretning.


Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.