You Are Reading

De nye kokainrutene i verden: de meksikanske kartellene flagger ut

Den kolombianske avisen El Espectador gjennomgår i denne artikkelen de siste trendene i den internasjonale kokaintrafikken.

De meksikanske narkokartellene er fremdeles førende i kokaintrafikken, men de bruker i stadig mindre grad eget land til denne virksomheten. Grunnen er både presset de er utsatt for fra landets myndigheter etter at president Calderon erklærte dem krig i 2006, og ikke minst rivaliseringen mellom de ulike kartellene som også gjør rutene gjennom Mexico utrygge.



De meksikanske kokainkartellene kjøper nå opp kokainet før det forlater Colombia – og da fra kolombianske kokainleverandører som FARC, ELN, Los Rastrojos, Los Urabeños m.fl. Kokainet som skal til USA går i stigende grad gjennom Mellom-Amerika, der de meksikanske kokainkartellene har outsourcet kontroll over rutene til kriminelle grupper som har mange av de kolombianske paramilitære grupperingenes kjennetegn – som spesielt betydningen av teritoriell kontroll.

Kokaintrafikken til Europa går i følge artikkelen i stigende grad gjennom Afrika. Siden 2008 har man antatt at denne ruten har blitt lite brukt, men det ser altså ut til at dette nå har endret seg igjen. Spesielt fastslås det at Sinaloa-kartellet (hvis sjef er 'el Chapo' Guzman) står bak to ruter som går over Afrika: Venezuela – Aruba – Sierra Leone – Europa og Colombia – Venezuela – Aruba – Mali – Europa. Sinaloa-kartellet har også en rute via Ekvatorial-Guiena som de opererer sammen med den kolombianske narkoparamilitære grupperingen Los Urabeños.


Trafikken via Afrika regnes for mer risikabel og dyrere for kokainkartellene, siden de ikke har sine egne folk der, men er avhengige av andre, lokale, kriminelle miljøer. Likevel utgjør den manglende økonomiske og sosiale utviklingen i denne afrikanske statene ideelle betingelser for kokainmafiaen som dermed har et lett spill for å få kjøpt politikere, dommere, tollbetjenter etc.

Et annet utviklingstrekk som trekkes frem i artikkelen er at de meksikanske narkokartellene skal være i ferd med å bevege seg inn på produksjon av syntetiske stoffer, noe som kunne gi dem 6000 ganger mer profitt enn kokaintrafikken.

Kilde: Las nuevas rutas de la droga | ELESPECTADOR.COM:

'via Blog this'

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.