You Are Reading

Allianse mellom gerilja og narkoparamilitære i Colombia

Grensen mellom Colombia og Venezuela, og særlig i nord, er et uveisomt og grisgrendt territorium som er vanskelig å kontrollere for begge land. Særlig har kokaintrafikken fra Colombia til Venezuela (og derfra videre til Europa og Nord-Amerika) gjort at et utall av væpnede, illegale grupper har etablert seg der: geriljagrupper som FARC og ELN, neo-paramilitære grupper som Rastrojos, Paisas og Urabeños, samt både meksikanske og dominikanske kokainkarteller.

Mandag denne uken ble 12 kolombianske militære drept av en gruppe på 90 FARC-medlemmer. De beskyttet et ingeniørkorps som satte i stand en høyspentmast som geriljaen hadde sprengt i luften. Angrepet skjedde 150 meter fra den venezuelanske grensen, og geirljamedlemmene forsvant tilbake til Venezuela etter angrepet.


Angrepet inngår i en bølge av angrep på kolombiansk politi og militære i forbindelse med myndighetenes forsøk på å rykke inn og ta kontroll over disse grenseområdene, spesielt for å stanse den utbredte kokadyrkingen i områder som Catatumbo i Norte de Santander-fylket. Her ble det nyilig satt inn 1000 erradicadores (personer som rydder kokaplantasjer manuelt, dvs. rykker opp plantene). Politi som beskytter disse arbeiderne har vært særlig utsatt for angrep, blant annet ble seks politimenn hardt skadet da de gikk i et minefelt geriljaen hadde satt opp i forrige uke.

Man vet at geriljaen og de ulike narkoparamilitære gruppene har delt grenseområdene mellom seg, og man frykter nå at alle disse gruppene samarbeider om angrepene på ordensmakten i Colombia.

Tilsvarende antas det at bilbomben i Bogotá i forrige uke mot en tidligere innenriksminister (som drepte hans to livvakter) og bilbomben mot politistasjonen i Tumaco på Stillehavskysten tidligere i vinter (som NRK rapporterte om her) begge er attentater som geriljaen og de narkoparamilitære har utført i fellesskap for å destabilisere den kolombianske staten og for å prøve å stanse offensiven mot kokainvirksomheten.


Kilde: Frontera entre Colombia y Venezuela, asediada por ilegales - Noticias de Justicia en Colombia - ELTIEMPO.COM:

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.