You Are Reading

Tidligere kokabonde: "Kakaoen dytter oss utfor stupet"

2000 kakaobønder demonstrerte utenfor Colombias landbruksdepartement i forrige uke. Tusenvis av bønder over hele landet, og spesielt i fylkene Huila, Santander og Arauca, la i 2008 om fra kokadyrking til kakaodyrking. Bøndene fikk lån i bank mot å pantsette jorden sin for å satse på denne nye, legale aktiviteten.

Men satsingen har vist seg å bli en katastrofe for bøndene. Over de siste fire månedene har prisen på kakao blitt halvert, fra 5400 pesos pr kilo til 2700. Tusenvis av bønder står i fare for å miste alt de eier, og mange vurderer nå å slå seg på kokadyrking igjen.

Utviklingen er dels en konsekvens av at andre kakaoproduserende land i Afrika har solgt ut sine kakaolagre i år, no som har ført til et kraftig fall i prisen på verdensbasis. Andre forhold som de kolombianske kakaobøndene trekker frem, er et dårlig distribusjonssystem, med få oppkjøpere som har alt for store avanser. Samtidig mistenker bøndene de nasjonale sjokoladeprodusenter for også å bruke kakao som er smuglet inn fra nabolandene.

Leder for en interesseforening for kakaobøndene som ble etablert etter protestmarsjen, Omar Acavedo, uttaler til Semana: «Det er ikke det at vi unnskylder kokaen, men folk kommer ikke til å akseptere å dø av sult.»

En annen av de marsjerende bøndene istemte:
«Vi unnslapp volden kokaen medførte, som herjet et helt tiår, og nå blir det kakaoen som dytter oss utfor stupet.»



Kilde: Los campesinos que no quieren cacao, Articulo Impreso Archivado:

'via Blog this'

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.