You Are Reading

Tango, rødvin, høye biffer - og kokainmafia

Argentina har blitt innlemmet i the Cocaine Trail - veien kokainet følger fra kokaplantasjene i Andesfjellene frem til konsumentene i de rike land – og narkovolden øker nå kraftig i Buenos Aires. I forrige uke ankom general Luis Alberto Pérez Albarán, sjef for antinarkotikadivisjonen i det kolombianske politiet, Argentina for å gi opplæring til sine argentinske kolleger og for å styrke etteretnings- og etterforskningssamarbeidet. Samtidig ble det avholdt møte mellom Colombias ambassadør til Argentina, Carlos Rodado Noriega, og Argentinas statsråd for sikkerhet, Nilda Celia Garré.

I forrige uke ble Jairo 'El Guajiro' Saldarriega skutt og drept på åpen gate i en av byens beste strøk. Han var leiemorder for den store kolombianske kokainbaronen, Daniel 'El Loco' Barrera, og drapet antas å ha vært en hevnakt fra 'El Loco' for at 'El Giajiro' hadde mistet – eller overgitt – et halvt tonn kokain til kolombiansk politi.

Drapet fant sted et par uker etter «Operasjon Luis XV» (som vi har omtalt her) der 25 personer ble arrestert i Buenos Aires for å ha drevet en smuglerrute for kokain til Europa der stoffet ble skjult inne i klassiske møbler. Av de 25 arresterte var halvparten kolombianske statsborgere, hvorav den ene var «El Loco» Barreras tidligere kone og en annen var enken etter den narkoparamilitære lederen Pedro 'Cuchillo' Guerrero Castillo som sto i ledetog med «el Loco» (se mer om 'Cuchillo' som druknet i fylla på flukt fra politiet her).

Fredag i forrige uke fant så den foreløpig siste arrestasjonen i kokainnettverket i Argentina sted da Cristian Londoño Cifuentes ble arrestert med 23 kilo kokain i bilen. Dette antas å være begynnelsen på en opprulling av et nytt smuglernettverk med forgreninger til Colombia og Europa.

Medlem av komminsjonen som arbeider med narkotikaproblemet i Argentina (Comisión de Prevención de Adicciones y Control del Narcotráfico), Natalia Gambaro, legger ingenting i mellom i en uttalelse til El Tiempo: “Argentina er et attraktivt land (for narkotrafikkantene) og gjennomtrengelig siden dets luftrom ikke er radardekket. Grensene er svært gjennomtrengelige, og staten har ikke noen politikk overfor narkotikatrafikken. Vi er et attraktivt marked.”

President for Asociación Antidroga de la República Argentina (AARA), Claudio Izaguirre, uttaler til avisen at «det er lenge siden Argentina gikk fra å være et transittland til å bli et produksjonsland og et eksportland», og referer med dette til at siste trinnet i fremstillingen av kokainhydroklorid («kokainpulver») nå utføres i landet med kokainbase fra Andes-landene som råvare. (Dette gjør også at røyking av den livsfarlige kokainbasen, "paco", brer seg i Buenos Aires' fattige bydeler som vi har omtalt tidligere). Hittil har mexikanske karteller kontrollert denne industrien i Argentina, men i følge Aguirre har nå de kolombianske kokainkartellene kastet seg inn i kampen om kontroll over virksomheten.

Det mange i Argentina nå frykter er at landet vil oppleve samme eksplosive økning i drapsraten som Venezuela opplevde etter at landet plutselig ble integrert i kokainrutene til Nord-Amerika og Europa for et tiår siden. I dag har Venezuela en av verdens høyeste drapsrater.

Les flere nyheter fra kokaintrafikken i Argentina på vår blogg: http://cocaineno.blogspot.com/search/label/Argentina




Kilde: Argentina, preocupada por delincuencia colombiana | ELESPECTADOR.COM:

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.