You Are Reading

Mexicos president planlegger å forlate landet av sikkerhetshensyn når han går av

Washington Post skrev i helgen at Mexicos avgående president, Felipe Calderon, planlegger å forlate landet når presidentperioden hans utløpet ved nyttår. Bakgrunnen er at han frykter at narkokartellene vil komme etter ham og hans familie når han ikke legner kan gjøre regning med sikkerhetsoppbudet som en president i Mexico har.

I gårsdagens valg ble Enrique Peña Nieto fra PRI-partiet valgt til Mexicos nye president. PRI – Partiet for den institusjonaliserte revolusjon - var partiet som hadde makten i Mexico fra 1929 til 2000 og var kjent for omfattende korrupsjon og maktmisbruk. Det har fremkommet stadig ny informasjon som indikerer at partiet også hadde en avtale – eksplisitt eller implisitt - med narkokartellene som fordelte områder og ruter mellom dem, og som dermed holdt narkokriminaliteten og -volden i sjakk.

Denne avtalen ble brutt da PAN-partiet kom til makten med Vicente Fox som president (2000-2006). Og i 2006 erklært som kjent PANs neste president, Felipe Calderon, kartellene krig.

Selv om 55 000 mennesker har mistet livet de siste 6 årene, var ikke narkokrigen et stort tema i valgkampen. Årsaken er nok at ingen av kandidatene hadde noen gode svar på hvordan krisen kan løses. Peña Nieto har uttrykt at han vil ha sterkere fokus på ofrene, og å forebygge kidnappinger og annen kriminalitet. Han vil restrukturere og profesjonalisere politiet, styrke og forbedre rettsvesenet og en rekke andre gode målsetninger som har det til felles at det er vanskelig å se hvordan det skal kunne lykkes med den omfattende narkokorrupsjonen som er den egentlig maktfaktoren i Mexico.

Han har blitt konfrontert med om han vil vende tilbake til PRIs tidligere strategi med å inngå en stilltiende avtale med kartellene, noe han selvsagt avviser. Det er imidlertid liten tvil om at en betydelig del av velgermassen som stemte på ham under søndagens valg, håper og regner med at han gjør nettopp det, slik at landet kan vende tilbake til fredeligere tilstander, om enn mer korrupte.

Under gårsdagens valg ble det også valgt nasjonalforsamling i Mexico, seks delstater valgte guvernør og 900 kommuner valgte ordfører og kommunestyre. Det er her på lokalnivå at kartellenes politiske makt virkelig er tydelig. Ordførerkandidater har blitt myrdet, mange har blitt truet til å trekke sitt kandidatur og dusinvis, kanskje hundretalls, er bestukket for å støtte kartellene.

President for kongressenes nasjonale sikkerhetskommisjon uttaler til BBC World i denne forbindelse: ”Den organiserte kriminaliteten interesserer seg for kommunevalgene i enkelte deler av landet. Det er ikke det at de egentlig bryr seg med hvem som blir ordfører, det de er interessert i er hvem som blir utpekt som politisjef for dermed å kunne kontrollere narkotrafikken i området.”

Leonardo Valdés, president for Det federale valginstituttet, IFE, som er ansvarlig for valggjennomføringen i Mexico, bekrefter til magasinet Reforma at narkopolitikken så langt i all hovedsak gjør seg gjeldende på lokalnivå. ”I Mexico er vi foreløpig i første etappen på den prosessen, jeg håper vi kan løse dette problemet før vi kommer til neste trinn.” Det han da blant annet referer til er for eksempel situasjonen i Colombia der kokainmafiaen har hatt mange flere år på å penetrere det politiske systemet.

Se reportasje om narkopolitikk i Colombia på Cocaine.no.

Et tegn på at noe lignende er i ferd med å skje i Mexico er at tre tidligere guvernører for PRI i Tamaulipas er under etterforskning for å ha samarbeide med kartellene. Og skulle volden i Mexico plutselig stoppe opp når Peña Nieto blir innsatt som president i januar neste år, vil det i alle fall være – mistenkelig.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.