You Are Reading

Mexicos nyvalgte president hentet inn "Verdens beste politimann" som spesialrådgiver i kampen mot kartellene

Den nylig avgåtte general Óscar Naranjo er noe av det nærmeste Colombia kommer en nasjonalhelt. De siste fem årene var han politidirektør i landet og han var den eneste fra politiet noensinne som har blitt forfremmet til firestjerners general. I 2010 ble han også kåret av IACP, Det internasjonale politiforbundet, til ”Verdens beste politimann”. Naranjo var sentral i operasjonene som tok livet av Pablo Escobar og hans kompanjong Rodríguez ’El Mexicano’ Gacha og som dermed førte til Medellín-kartellets endelikt.

Siden den gang har han vært kolombianske kokainsmugleres Nemesis, og har jevnt og trutt pågrepet de ulike capo’er og ’alias’er i mafiane for utlevering til USA.

Naranjo fratrådde etter eget ønske stillingen som politidirektør i Colombia den 12. juni. Nå er han engasjert av den nyvalgte presidenten i Mexico, Enriqe Peña Nieto, som spesialrådgiver for sikkerhet og bekjempelse av organisert kriminalitet.

Den nyansatte spesialrådgiveren er kritisk til strategien om å sette inn militæret mot kartellene, som for eksempel da myndighetene sendte 10 000 soldater til grensebyen Ciudad Juárez i fjor høst. Hans erfaring tilsier at denne ”ildkraften” får mange sivile ofre, og at den ikke skremmer kartellene. Han påpeker imdlertid at hæren og marinen vil ha en sentral oppgave i å kontrollere og bryte opp rutene narkotrafikantene benytter.

Han viser videre til at det å bekjempe narkotrafikken i Mexico med nødvendighet må bety en reduksjon av voldsnivået. Hans målsetting er derfor at det i løpet av de første 100 dagene av den nye presidentperioden må oppnås en bestemt reduksjon av voldsepisoder, for eksempel 50%. Spesifikt anbefaler han opprettelsen av Grupos de choque (”shock troops”) som kan bestå av både personell fra hæren, marinen og politiet. Disse skal ved tilgang til etterretningsinformasjon gå etter ”mål med spesielt høy verdi”, altså de mest ettersøkte kartelllederne.

Videre vil han fokusere innsatsen for å redusere drap og kidnappinger i de mest voldsbelastede regionene som han hevder utgjøres av kun seks byer, og som han mener det må være mulig å kontrollere bedre.

Han presiserer også betydningen av en differensiert strategi: Det er ikke tilstrekkelig å gå etter narkotrafikanter, man må spesielt rette innsatsen og bruke elitegrupper mot de væpnede grenene av kartellene, gruppene med sicarios (leiemordere) som i Colombia går under betegnelsen de oficinas cobro (”inkrevingskontorer”).

Den nyvalgte presidentet har forsikret – spesielt overfor amerikanske senatorer og kongressmedlemmer – at han vil fortsette president Felipe Calderons kamp mot narkokartellene, og ikke, slik mange mistenker, inngå en hemmelig avtale om fredelig sameksistens med dem.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.