You Are Reading

Kokainarmeene i Colombia stadig større sikkerhetstrussel

Den avtroppende ordføreren i Cereté i fylket Córdoba, anmoder staten om å erklære unntakstilstand i den nordvestlige delen av landet etter den tvungne generalstreiken som Los Urabeños erklærte den 5. januar. «Myndighetene har ikke maktet å nedkjempe (disse gruppene). Hvis fem medlemmer blir arrestert i dag, dukker det opp 10 nye i morgen», uttaler han.

Og mye tyder på at han har rett i det. Siden 2006 er 13 000 medlemmer arrestert, og bare i 2011 ble 3053 tatt av politiet for deltagelse i disse gruppene. Myndighetene anslår at det tilsammen er 5000 væpnede menn i gruppene, men flere uavhengige organisasjoner hevder at tallet snarere er det flerdoble.

Med utgangspunkt i sin kontroll over kokaineksporten fra Colombia, har disse gruppene også innlatt seg på andre aktiviteter som ulovlig mineralutvinning, smugling, ulovlig hogst i regnskogen og meneskesmugling. Dette fører i følge observatører til at konflikten og miljøødeleggelser intensiveres i mange deler av landet.

De to størte kokainarmeene – eller bacrim som er den ofisielle betegnelsen (etter banda criminal) er Los Urabeños og Los Rastrojos som er tilstede i henholdsvis 176 og 166 av landets kommuner. Begge disse gruppene eksporterer kokain til Mellom-Amerika og Mexico fra Urabá-golfen på den Karibiske kysten og fra Chocó på Stillehavskysten. Begge samarbeider også både med geriljaorganisasjonen FARC om denne virksomheten og med ulike meksikanske kokainkarteller. Mellom de to gruppene kjempes det imidlertid en kamp på liv og død, og dette er en av grunnene til sivilbefolkningen fortsatt drives på flukt i Colombia. I 2011 er det ofisielle tallet på internflyktninger 90 000, men det relle tallet er sannsynligvis betydelig høyere.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.