You Are Reading

Carbon cowboys

Colombia har 58 millioner hektar skog. Siden 2005 har landet mistet i gjennomnsnitt 238 000 hektar skog årlig (ett hektar er 10 000 kvadratmeter). Det tilsvarer 27 hektar i timen.

En av mekanismene verden setter sitt håp til for å redde skogene i land som Colombia er Redd. Dette går i enkelhet ut på å betale de som eier og bor i skogen for å bevare skogen fremfor å hogge den ned.

Nils Ranum i det norske Regnskogfondet uttaler i denne artikkelen til ukemagasinet Semana at han frykter at en slik plutselig økning i verdien på tropisk skog kan utløse konflikter rundt eierforholdene til jorden.

En nylig publisert rapport over Redd i peruansk Amazonas bekrefter Ranums frykt: «Det er fint at vi ønsker å redusere utslippene og fange mer karbon med trærne våre, men vi kan ikke gjøre skogen til en handelsvare», sier en av rapportens forfattere, Roberto Espinoza, til Semana. Rapporten viser hvordan flere indianersamfunn, uten lese- og skriveferdigheter, har blitt lurt eller presset til å skrive under kontrakter der de har gitt fra seg jorden eller leid den ut uten noen utløpsdato for avtalen.

Colombia er spesielt utsatt for slikt jordtyveri. I løpet av de siste to tiårene har mer enn 8 millioner hektar av landets jordbruksareal blitt stjålet og eierne fordrevet, hovedsaklig av kokainfinansierte paramilitære grupper. Faren for en tilsvarende utvikling i landets regnskoger er overhengende.



Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.