You Are Reading

'De forsvunnes' dag

















I går, den 30. august, var den første FN-dagen for 'de forsvunne'. Bildet er fra markeringen av dagen på Bogotás Plaza Bolívar. Om bildet kan indikerer at dette er noe som tilhører fortiden, så stemmer nok ikke det. I følge offisielle tall står de narkoparamilitære gruppene i Colombia bak 34 000 forsvinninger bare de siste 15 årene.

Desaparecer (å forsvinne) på spansk er blitt et såkalt transitivt verb (et verb som tar objekt), det vil si at noe ikke bare "er forsvunnet", men også at man "har forsvunnet noe". Forsvinning er en utbredt strategi blant de væpnede gruppene, på linje med massakrer, voldtekt etc.

Grunnen til at mennesker blir "forsvunnet" er selvsagt at uten noe lik, foreligger heller ikke bevis på at noe kriminelt er begått. I mange tilfeller gjøres dette bevisst for ikke å tiltrekke myndighetenes oppmerksomhet, for eksempel har vi tidligere rapportert om at narkomafiaen på den kolombianske Stillehavskysten nå senker de drepte på havet, slik at ikke drapstallene i regionen skal føre til at staten setter inn ytterligere politistyrker.

Se også vår reportasje fra San Carlos i Antioquia, om hvordan de paramilitære fylte lastebiler med mennesker om nettene som ble drept på en bro og kastet i elven for å skjule alle spor: http://www.cocaine.no/desplazamiento/eventer_flyktninger_home.html





Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.