You Are Reading

Sinaloa-kartellet overtar FARCs kokainproduksjon i Colombia

Den colombianske avisen El Tiempo melder at FARC skal være i ferd med å selge ut deler av sin kokainvirksomhet i Colombia til det meksikanske Sinaloa-kartellet (som tilhører narkobaronen og en av verdens rikeste menn, 'el Chapo' Guzman). Dette gjelder i første omgang produksjonen (kokadyrking/kokainproduksjon og smuglerruter) i fylkene Caquetá og Meta i det sørlige Colombia. 

Dette blir på den ene siden ansett som et tegn på at FARC (som er i fredsforhandlinger med colombianske myndigheter på Cuba i øyeblikket) har seriøse hensikter med fredsforhandlingene og dertil tydeligvis antar at disse vil føre til en fredsavtale.

På den andre siden bekrefter nyheten det mange har antatt: Kokainproduksjonen i Colombia vil neppe falle selv om FARC skulle legge ned våpnene og avvikle kokainproduksjonen som er geriljaens størte inntektskilde. Andre aktører vil ta over.

Men det blir neppe en fredelig prosess. Sist gang "eierskapet" til colombiansk kokainproduksjon skiftet, var da Medellín- og Cali-kartellet mistet kontrollen over næringen, og gerilja og paramilitære grupper overtok. I krigen som dette utløste, ble hundretusener av sivile drept og millioner drevet på flukt.

Sinaloa-kartellet produserer selv kokain i Peru, men i Colombia har de basert seg på å kjøpe stoffet fra det colombianske kartellet Los Rastrojos. Etter at lederne for Los Rastrojos henholdsvis overga seg og ble pågrepet for et år siden, er det det rivaliserende kartellet Los Urabeños som har ekspandert voldsomt i Colombia det siste året. En kamp mellom Urabeños og Sinaloa om FARCs kokainstrukturer vil bli blodig, og som vanlig vil det være sivilbefolkningen i Colombia krigen vil ramme.


Kilde: Cartel de Sinaloa en Colombia - Noticias de Justicia en Colombia - ELTIEMPO.COM

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.