You Are Reading

'Loco' Barreras fall: mindre kokain på verdensmarkedet?

'El Loco' Barrera etter pågripelsen i Venezuela i forrige uke.
Vanligvis medfører en kokainbarons død eller pågripelse ingen store endringer i bransjen: hans posisjon fylles umiddelbart av nestemann i hierarket, eller eventuelt først etter et blodig intermezzo der to eller flere nestkommanderende kjemper om å innta den avtroppede sjefens plass. Et eksempel på dette er kampen om kontrollen over Oficina de Envigado som 'Valenciano' og 'Sebastián' utkjempet etter utleveringen av 'Don Berna' til USA i 2008, og som førte til eksplosjon i drapsstatistikken i Medellín de neste par årene.

Pågripelsen av "capo de los capos", 'El Loco' Barrera, i forrige uke, har imidlertid kanskje potensial til å få mer vidtrekkende og varige konsekvenser. En av grunnene er at Barrera har drevet kontinuerlig - og hittil med stort hell -  i kokainbransjen siden 1988. Hans nettverk av kontakter blant kokainproduserende grupper i Colombia, internasjonale kjøpere og ikke minst colombiansk og venezuelansk ordensmakt er en monumental konstruksjon som ikke lar seg bygge opp igjen over natten hvis Barrera nå velger å avsløre kontaktene for å unngå å bli dømt til livsvarig fengsel i USA.

Et av tiltakepunktene i USA er at Barrera skal ha eksportert 30 tonn kokain i måneden for FARC fra Los Llanos-regionen i COlombia over til Venezuela og derfra videre til Los Zetas i Mexico - som han på denne måten har hjulpet å etablere seg i markedet. Dette utgjør altså 360 tonn i året og tilsvarer omlag halvparten av verdens kokainkonsum (som ikke er det samme som det produserte volumet på grunn av beslagene).

En indikasjon på Barreras høytstående kontakter i samfunnet er dagens nyhet om at han skal ha benyttet general Santoyos limousiner under sine opphold i Bogotá. Santoyo var president Uribes sikkerhetssjef og ble nylig utlevert til USA for narkotikaforbrytelser. Det disse to nå vil kunne avsløre i møtet med USAs påtalemyndighet kan ha sprengkraft nok til å sette Colombias som kokainprodusent betydelig tilbake. Dette vil riktignok kompenseres av veksten i kokainproduksjonen i Peru, men midlertidig vil sannsynligvis tilbudet på verdensbasis reduseres. Det er som vi har nevnt tidligere, sannsynlig at denne vanskeligere markedsadgangen vil øke sannsynligheten for at FARC - som er helt avhengige av kokaininntektene fra Barreras nettverk - i de  forestående fredsforhandlingene vil inngå en fredsavtale med colombianske myndigheter.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.