You Are Reading

44 drept og 16 skadet i ras i Manizales, Colombia

44 mennesker er funnet døde og 16 er fortsatt savnet etter helgens jordras som begravde 16 hus i Manizales, Colombia.

De som bor på disse utsatte, bratte stedene i kolombianske storbyer, er som oftest internflyktninger. På de tre konkurransevinnernes reise til Colombia i 2010, ble disse vitne til en slik tragedie i Medellín der vel 150 mennesker mistet livet. Se deres reportasje fra ulykkesstedet på nrk.no.

Årsaken til rasene er det voldsomme regnet som falt over Colombia de siste månedene i 2010 og som nå har startet igjen. Dette forårsaker oversvømmelser som gjør at hundretusener må forlate sine hjem, og ikke minst ras som tar hundrevis av menneskeliv.

Den abnorme nedbørsmengden henger ifølge eksperter sammen med den globale oppvarmingen som forårsaker økt fordampning i Karibia og Atlanteren, vanndamp som kommer ned som regn over land som Colombia.

De enorme skadene dette regnet gjør henger også sammen med miljøødeleggelsene menneskene har forårsaket. Omfattende avskoging i Colombia har ført til errosjon og gjort jorden hard i de i utgangspunktet så fruktbare fjellene og åssidene. Dermed trenger ikke regnet ned i jorden, men renner i strie strømmer rett ut i elvene. Dette forårsaker da de store oversvømmelsene i regntiden - og tilsvarende uttørking av elvene i perioder uten regn. Hvis jorden derimot hadde hatt skog, ville regnet trengt ned i jorden og seget sakte ut i elvene. Dermed ville en unngått de store flommene som tar menneskeliv og ødelegger infrastruktur i landet.


Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.