You Are Reading

Titusener kidnappes i Mexico. Hvor mange av dem arbeider i konsentrasjonsleire?


20 000 migranter kidnappes i Mexico årlig. I tillegg har 26 000 meksikanere blitt kidnappet i løpet av de siste seks årene.

Hvor mange av disse holdes som slaver av kartellene?

Det vet man jo ikke.

Men advokat i den meksikanske menneskerettighetsorganisasjonen Fundem, som arbeider for de “forsvunne” og deres familier i landet, anslår at en tredjedel av de kidnappede arbeider som slaver for kartellene.

Også biskop José Raúl Vera López, vinner av Raftoprisen 2010, uttaler i et intervju med La Jornada, at det er indikasjoner på at de kidnappede lever i en form for konsentrasjonsleire.


Arbeidet består i pakking av narkotikaforsendelser, arbeid på metamfetaminlaboratorier, på cannabisplantasjer, graving av tunneler under grensen mot USA, smugling over den samme grensen, drap og ran. I tillegg utnyttes de kidnappede kvinnene som sexslaver, og det er også rapporter om at det mest brutale kartellet, Los Zetas, har benyttet kidnappede migranter som gladiatorer som har måttet utkjempe kamper på liv og død til kartellmedlemmenes forlystelse.

At mange kidnappede blir holdt som slaver har lenge vært kjent, men nyheten om dette omfanget – en tredjedel – har blitt møtt med vantro blant enkelte eksperter på situasjonen i Mexico. Det blir fremholdt at kartellene med sine enorme inntekter er i stand til å betale for arbeidskraften.

Det er nok så, men to forhold taler likevel for at dette kan være tilfelle:

For det første er et helt grunnleggende behov i narkotrafikantenes verden å tjene mer enn konkurrentene. Dette handler om liv og død; hvis konkurrentene har kraftigere våpenarsenal, eller om de har vært i stand til å “kjøpe” flere offentlige tjenestemenn (politikere, politisjefer, offiserer i militæret etc), vil en selv bli utslettet – ikke bare tjene litt mindre. Absolutt maksimering av inntektene er en livsnødvendighet.
Dernest er det selvsagt ikke ønskelig å utføre denne type arbeid med arbeidskraft leid inn på et åpent marked. De ansatte vil da ha informasjon om kartellets virksomhet som kan komme myndighetene eller konkurrerende karteller i hende. Det vil være langt sikrere å operere med slaver som kan henrettes etterhvert.

Fra 2007 til 2011 ble det avdekket 330 massegraver i landet med tilsammen 1230 henrettede personer. Mange frykter at dette bare er toppen av isfjellet, og at de mange tusen savnede migrantene har lidd samme skjebne.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.