You Are Reading

Narkoparamilitære grupper benytter landminer i Colombia

Prosjektleder for Cocaine.no ble intervjuet i Aftenposten i går om situasjonen i Colombia, og uttalte i den forbindelse at det neppe ville bli noen bedring ved en eventuell fredsavtale med geriljaen siden andre aktører ville ta over narkotrafikken.

Dagens reportasje i El Espectador er et eksempel på det.  BACRIM-gruppene (Bandas Criminales - narkoparamilitære grupper) har nå begynt å bruke landminer, noe som hittil i hovedsak har vært forbundet til geriljagruppene FARC og ELN.

BACRIM-gruppene benytter landminene til å beskytte sine kokamarker samt ankomsten til steder der de driver med illegal gullutvinning (en annen stor kriminell industri i Colombia som de kokainproduserende gruppene er tungt involvert i).


Avisen har vært på rundreise i nasjonalparken Nudo de Paramillo (i grensetraktene mellom Córdoba og Antioquia i Nord-Colombia) der den narkoparamiltære organisasjonen 'Los Urabeños' installerer landminer. Seks soldater har blitt lemlestet av landminer i området dette året. Oberst Luis Fernando Jaramillo i den colombanske hæren uttaler at "bandene benytter landminer for å forhindre militære operasjoner samt for å beskytte korridorene for narkotrafikk."

Det anslås at det i Nudo de Paramillo finnes rundt 1850 hektar med kokamarker, og at det er kokainprodusentene FARC og Urabeños som kjemper om kontroll over disse.

Også i fylket Valle de Cauca lengre sør i Colombia benytter BACRIM landminer. Avisen kan fortelle om an allianse mellom FARCs sjette front og BACRIM-en Los Rastrojos der førstnevnte har gitt opplæring til Rastrojos i produksjon og installasjon av landminer.


Kilde: Campos minados por bandas criminales en el el nudo de Paramillo - Noticias de Justicia en Colombia - ELTIEMPO.COM:

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.