You Are Reading

"Eier" av tre politiske partier i Colombia gått under jorden - ettersøkt for kokaintrafikk

Tidligere senator i Colombia, Juan Carlos Martínez, slapp ut fra fengselet i Barranquilla på tirsdag denne uken der han hadde sonet en dom for "parapolitikk" - skandalen som ble rullet opp i 2006 da det viste seg at en tredjedel av kongressmedlemmene i landet hadde blitt innvalgt med hjelp fra den narkoparamilitære organisasjonen AUC.

I går ble det utstedt ny arrestordre på Martínez som nå er mistenkt for narkotikatrafikk. Den tidligere senatoren har imidlertid gått under jorden og er nå etterlyst.

Det mest oppsiktsvekkende med denne politikeren er at han har styrt Colombias kanskje største politiske maskineri fra fengselet. Han kontrollerer partiene PIN, MIO og Afrovides, og under fjorårets lokalvalg (tilsvarende kommune- og fylkestingsvalg) lå han lenge an til å få 106 ordførere og seks guvernører - dvs ta makten i 106 kommuner og 6 fylker. Resultatet ble ikke fullt så godt for Martínez, men han oppnådde likevel å vinne i 18 av de 42 kommunene i det viktige og folkerike Valle de Cauca-fylket.

Skandalen som kom for en dag da det viste seg at han i La Picota-fengselet i Bogotá hadde bygget ut cellen sin, holdt store fester, og fortløpende hatt møter med sine politiske undersåtter, gjorde at han ble forflyttet til El Bosque-fengselet i Barranquilla. Her betalte han andre fanger for å utføre fengselsarbeid for seg, og opparbeidet seg dermed raskt gunstige permisjonsordninger og redusert soningstid.

Bakgrunnen for at narkotrafikkanter søker politisk makt, er del at de dermed bedre kan beskytte sine aktiviteter, men også at de dermed får mulighet til å stjele offentlige midler gjennom falske kontrakter etc.

Juan Carlos Martínez skal i denne forbindelse ha kommet med følgende klargjørende uttalelse, som ble overhørt under hans fengselsopphold:

"Politikken er bedre enn narkotikatrafikken, du kan tjene mer på en ordfører enn på en (kokain-)forsendelse."


Kilder:
Autoridades buscan a Juan Carlos Martínez Sinisterra | ELESPECTADOR.COM
http://www.semana.com/nacion/rastro-mafioso-del-exsenador-martinez/179703-3.aspx 
http://www.semana.com/opinion/nuevo-patron/164679-3.aspx 
http://www.semana.com/nacion/hombre-maneja-medio-pais-desde-carcel/164289-3.aspx 

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.