Archives

Foster forløst med keisersnitt da kokainbeholder sprakk i morens mage

Spanske El País melder om en gravid nigeriansk kvinne som fraktet et kilo kokain i tarmsystemet på en flyreise mellom Madrid og Palma de Mallorca. Under flyreisen gikk det hull på en av de 71 forseglede beholderne, og kvinnen fikk illebefinnende. Hun ble operert, og det 8 måneder gamle fosteret ble forløst med keisersnitt. Fosteret hadde da allerede fått hjerte- og lungestans, men overlevde.

I denne artikkelen fra BBC fremgår det at rundt 10% av alle kvinnelige innsatte i britiske fengsler er utenlandske statsborgere som sitter inne for narkotikaforbrytelser. I stor grad er disse "muldyr" - som er betegnelsen på dem som flyfrakter kokain i klær, baggasje eller i kroppens hulrom. Tidligere var det flest "muldyr" fra Jamaica som kom til Storbritannia, men etter informasjonskampanje på øyen mot dette ondet, har problemet forskjøvet seg til Trinidad og Tobago og nettopp Nigeria. I følge Olga Heaven, leder for en organisasjon for utenlandske innsatte, er fenomenet er tett forbundet med fattigdom og er særlig utbredt blant enslige mødre:

Women with children get caught up in a situation where they begin to borrow money for schooling, or for paying rent, and they are not employable because of lack of training.

They don't have another way out of their situation, carrying drugs is their last resort.

Les mer om de tragiske skjebnene muldyr i vårt blogginnlegg på cocaine.no om temaet her.

Fire kokainarmeer driver titusener på flukt i Córdoba (Colombia)

El Tiempo rapporterer om et slag utkjempet tirsdag denne uken mellom kokainarmeene Los Urabeños og Los Paisas i Tierralta i fylket Córdoba. 70 familier flyktet fra sine hjem mens fire familier ble værende, og man frykter at disse kan være drept. Fire kokainarmeer kjemper nå om kontrollen over den lukrative transportruten gjennom Córdoba (se figur): Los Urabeños, Los Paisas, Los Rastrojos og FARC.

Dette er et klassisk eksempel på hvordan kokainmafiaen har forårsaket at over fire millioner kolombianere lever som flyktninger i eget land. I dette tilfellet på grunn av kamper mellom krigførende bander. I andre tilfeller ved at de truer folk til å flytte. La Silla Vacia melder om at prisen på land lenge har vært uforholdsmessig rimelig i området rundt El Golfo de Morrosquillo (kokainbandenes foretrukne utskipingshavn) og at dette er et tegn på at bandene har truet folk til å forlate sin jord med trusler, massakrer og drap.

Det var i dette området de to biologistudentene ble myrdet av Los Urabeños i forrige uke, slik vi meldte om her.

Cocaine.no publiserer en større multimediareportasje om internflyktningekatastrofen i Colombia i februar. Inntil videre kan en se denne saken fra reportasjereisen.

Europas største kokainlab oppdaget i Spania

VG er en av avisene som melder om oppdagelsen i Spania av det hittil største kokainlaboratoriet som har vært funnet i Europa. Beslaget besto blant annet av 50 millioner euro i kontanter, 300 kilo kokain og 470 mobiltelefoner. Blant de 25 arresterte er flere advokater som bidro til hvitvasking av penger fra aktiviteten.

UNODC meldte i fjor at over 80% av inntektene fra kokainsalget i USA forblir i landet. Det er grunn til å tro at dette også gjelder kokainsalget i Europa og i så fall er hvitvaskingsøkonomien og korrupsjonen forårsaket av kokaintrafikken langt større enn en hittil har antatt.

Når det her refereres til kokainlaboratorium, er det snakk om det siste trinnet i prosessen for å produsere kokainhydroklorid - «kokain». Fra kokabladene produseres først kokapasta som siden videreforedles til kokainbase. Fra kokainbasen fremstilles kokainhydroklorid ved å tilsette konsentrert hydrokloridsyre. Dette siste trinnet er regnet for å være det mest komplekse og mest kapitalkrevende.

De siste årene har det vært oppdaget flere kokainlaboratorier i land som Spania, Nederland og Hellas, selv om Colombia likevel fortsetter å være landet der dette siste trinnet i prosessen vanligvis blir utført. Bare i 2007 ble det funnet 285 kokainlaboratorier i landet.

En helt annen type kokainlaboratorier som har begynt å bli vanlig i Europa er laboratorier for «sekundær ekstrahering»: kokain blandes i Sør-Amerika inn i så ulike materialer som vin, kakaopulver og polypropylen (plast) som så behandles i egne prosessanlegg ved ankomst til Europa for å hente ut igjen stoffet.

Her er Aftenpostens video fra kokainlaboratoriet:


Førerløs kokainarmé slår seg sammen med geriljaen

El Espectador rapporterer i denne artikkelen om siste utvikling i Colombias grenseområder mot Venezuela der kokainbossen 'Cuchillo' ble tatt av dage den 24. desember. Hans kokainarmé Erpac på i alle fall 1000 væpnede menn ble stående uten ledelse, og som vi skrev om i dette innlegget, ligger det nå til rette for en blodig maktkamp i regionen som som alltid også vil gå ut over usyldige og sivile.

En politioffiser som var sentral i jakten på 'Cuchillo' forteller til El Espectador at de vet at ulike avsnitt av Urpac i romjulen har vært i dialog med geriljaorganisasjonen FARC som også står sterkt i regionen, og at det nå kan se ut som om 600 medlemmer av kokainbanden nå vil fortsette sin virksomhet som en del av FARC.

Kokaintrafikk var en forutsetning for gerilajens voldsomme vekst fra slutten av 80-tallet, se mer om "det tredje kokainkartellet" her. 'Cuchillo' arbeidet tett med en av de andre store kokainbossene, 'El Loco' Barrera - som igjen har vært en av FARCs store kokainkunder i mer enn 20 år - og det grunn til å tro at det ham som har brakt partene sammen.

Avisen kan for øvrig fortelle i samme artikkel at kokainbossen var kjent for å utnytte ungjenter i de fattige bondefamiliene i regionen han kontrollerte.

To biologistudenter på feltarbeid myrdet av kokainsmuglere

El Golfo de Morrosquillo på den karibiske kysten av Colombia har alltid vært et av kokainsmuglernes yndlingssteder for utskiping. Det var her en av de første kokainsmuglerne, Rodríguez 'El Mexicano' Gacha, i 1989 gjorde alvor av sitt livsmotto «Heller en grav i Colombia enn en celle i USA». Omringet av politi både i biler og helikoptre trykket han en håndgranat mot tinningen og trakk ut splinten.

I dag regner en at det fra de tette mangroveskogene i sørvestenden av bukten fraktes ut ca. ett tonn kokain i uken i go-fast båter med destinasjoner i Karibia eller Mellom-Amerika. Denne regionen har tradisjonelt vært kontrollert av kokainbanden Los Urabeños, men de siste par årene har de vært satt under stadig hardere press både av kolombiansk politi og av den rivaliserende banden Los Paisas (som er den rurale grenen av det moderne Medellín-kartellet La Oficina de Envigado som vi har skrevet om her og her).

Hit til mangroveskogen ved San Bernardo del Viento var det de to biologistudentene fra Bogotá, Mateo Matamala (26) og kjæresten Margarita Gómez Gómez (23) ankom like over nyttår for å utføre feltarbeid. Fredag 7. januar ble de så begge henrettet med flere skudd mot hodet av ukjente gjerningsmenn. Det er likevel en offentlig hemmelighet i området at morderne tilhører Los Urabeños og at årsaken til drapene var at de to studentene ble mistenkt for å være politiagenter eller for å spionere for den rivaliserende banden Los Paisas.

Kampene mellom Los Paisas og Los Urabeños har ført til en voldsbølge i fylket Córdoba de siste årene. Antall drap har steget fra 158 i året i 2005 til 575 i fjor, og stadig flere av sivilbefolkningen rømmer nå fra regionen på grunn av disse voldelighetene.


Ericson tar kontroll over kokainmafiaen med Facebook

Drapstallene i Medellíns "favelas", las comunas, gikk ned fra 2178 i 2009 til noe i underkant av 2000 i 2010. Som vi har rapportert om i artikkelen Med livvakt på skolevei, eksploderte volden i disse bydelene etter at 'Don Berna' som var sjefen for Oficina de Envigado (kokainmafiaen i Medellín) ble utlevert til USA i 2008. De første månedene kjempet tre av hans nestkommanderende om tronen, 'Danielito', 'Rogelio' og 'Yiyo'. Førstnevnte forsvant i et bad av saltsyre, og de to neste overga seg frivillig for en begrenset soning i USA i bytte mot verdifull informasjon om kokainrutene ut av Colombia. Tilbake på slagmarken sto 'Valenciano' og 'Sebastian' som har utkjempet en blodig krig om kontrollen over kartellet de siste to årene. 'Valenciano' (Maximiliano Bonilla) ble adoptert av nettopp 'Don Berna' da han mistet faren (i et narkooppgjør) som 15-åring, og avanserte fra å være barne-sicario (leiemorder) til å bli sikkerhetsansvarlig for Oficina de Envigado.

Grunnen til at voldsbølgen i las comunas nå ser ut til å avta, er at Ericson Vargas Cárdenas, alias 'Sebastian', ser ut til å ha vunnet krigen om Medellín. Sannsynligheten for å bli rammet av en kule i gjengoppgjør i gatene vil reduseres, mens den seirende gruppen kan intensivere aktiviteten innen utpressing av butikkinnehavere og andre næringsdrivende, kidnapping, narkosalg, kokaineksport og tvangsrekruttering av ungdom.

Juan Diego Restrepo skriver i ukesmagasinet Semana at kokainmafiaens arbeid også nå underlettes og effektiviseres av ny teknologi. Nettverket mellom de hundretalls combos (gjenger) og selve La Oficina, gjenskapes med vennskapsbånd mellom falske Facebook-profiler der de illegale aktivitetene avtales i et kryptisk språk. Med Facebook-app på Blackberry og andre smarttelefoner med kryptering blir også mafiaens arbeid enklere og tryggere; med en innsmuglet smarttelefon er kokainbossene like effektive bak murene som utenfor. Ifølge Restrepo betyr dette at myndighetene må satse tyngre på teknologisk etteretning.


Høringsuttalelse: Stoltenbergutvalgets Rapport om narkotika

I dag går høringsfristen ut for Stoltenbergutvalgets Rapport om narkotika. Stiftelsen Golden Colombia, som står bak kampanjen Cocaine.no, har levert følgende høringsuttalelse.

Kokainbossen 'Cuchillo' druknet i fylla under flukt

Sent på kvelden julaften gikk kolombianske politistyrker til angrep på en gård i Guaviare der lederen for kokainbanden Erpac befant seg: Pedro Oliveiro Guerrero, bedre kjent som Cuchillo (kniven). 'Cuchillo' ble observert da han ble båret vekk fra gården av to av sine menn under angrepet. Man antok han var såret, men da han ble funnet død i en bekk i nærheten noen dager senere, ble det konstatert at han hadde vært døddrukken, og sannsynligvis hadde druknet i bekken under vekten av våpen og utstyr han prøvde å flykte med.

Den neoparamilitære organisasjonen Erpac (Ejército Revolucionario Popular Antisubversivo de Colombia) kontrollerer kokaintrafikken fra Colombia til Venezuela i den øde og uveisomme Los Llanos-regionen. Banden besto av over 1100 mann og samarbeidet tett med både FARC-geriljaen og med den kjente mafiabossen 'El Loco' Barrera i denne regionen. 'Cuchillo' fikk navnet etter kniven han alltid bar og som han brukte til å skjære strupen over på sine ofre. Han står bak en rekke massakrer i regionen de siste to tiårene og regnes å ha rundt 3000 liv på samvittigheten.

Cuchillo var på nittitallet en av lederne for den paramilitære dødsskvadronen Centauros som ble styrt av Carlos og Vicente Castaño (grunnleggerne av den paramilitære organisasjonen AUC). De overtok kontrollen over den lukrative kokaingeskjeften i Los Llanos-regionen fra FARC. Senere ble denne kontrollen utfordret av den paramilitære gruppen Los Buitrageños under ledelse av Héctor Buitrago, noe om førte til et nytt blodbad i kampen om det hvite gull utover på dette tiåret, men Cuchillo trakk også i denne kampen den lengste strået. I hele denne kampen for kontroll over kokaintrafikken i Los Llanos, ble som vanlig sivilbefolkningen fordrevet med vold og terror fra sine hjem under anklager om å «støtte motparten», i den hensikt å sikre full kontroll over kokamarker og smuglerkorridorer.

I 2009 vendte Héctor Buitragos sønn, 'Martín Llanos', tilbake til regionen for å ta tilbake kontrollen over de lukrative smuglerrutene. Han rekrutterte leiemordere som han utdannet ved egne drapsskoler rundt i Los Llanos, og Cuchillo svarte med tvangsrekruttering av ungdom i hele regionen til sine egne rekker. Dette utløste en ny flyktingestrøm fra fylkene Meta, Guaviare, Casanare og Vichada av familier som ville redde sine barn.

Cocaine.no publiserer multimediareportasje om disse internflyktningene fra kokainkrigen i begynnelsen av februar. Se også reportasje om denne internflyktningekatastrofen her.

Den kolombianske staten har forøvrig ved 20 anledninger prøvd å pågripe 'Cuchillo', men hver gang har insidere røpet planene for kokainbossen: 'Cuchillo' hadde kjøpt og betalt offentlige tjenstemenn på alle nivåer.

Etter at Erpacs ubestridte leder nå har falt, frykter mange samme utvikling som da Don Berna ble utlevert til USA i 2008 og mistet kontrollen over Medellín-baserte Oficina de Envigado som kontrollerer kokaintrafikken fra den karibiske kysten: En blodig maktkamp om å overta kontrollen over imperiet fulgte, og denne resulterte blant annet i en mangedobling av antall drap i Medellíns fattige bydeler som vi har rapportert om i denne reportasjen.

Les også mer om Erpac og andre kokainbanders kontroll over grensetraktene mellom Colombia og Venezuela i denne saken.


 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.