You Are Reading

FARC-leder drept. Om "det tredje kokainkartellet"

FARCs militære leder Víctor Julio Suárez Rojas, alias Mono Jojoy, ble i går drept i Operación Sodoma, en samordnet operasjon mellom den kolombianske hæren, politiet og luftvåpenet. I følge en uttalelse fra Colombias president Juan Manuel Santos ble en FARC-leir som antas å være et av geriljaens hovedkvarterer, angrepet i fjellområdet Macarena i Meta-fylket med mer enn 30 fly og 27 helikoptre. Minst 20 geriljasoldeter ble drept, i tillegg til altså 'el Mono Jojoy'.

FARC anslås å kontrollere halvparten av kokainproduksjonen i Colombia, og står i følge den amerikanske statlige antinarkotikaorganisasjonen DEA bak vel to tredeler av kokainen som ankommer USA. FARCs hovedkunde er følgelig de meksikanske kokainkartellene. Det ble nylig avdekket at det blant annet ble opprettet et eget postselskap (!) som et ledd i denne smuglervirksomheten mellom Colombia og Mexico.

Etter Cali- og Medellín-kartellenes sammenbrudd tidlig på nittitallet, ble denne virksomheten overtatt av FARC og av paramilitære grupper (AUC) i Colombia. Disse gruppenes kontroll over ulike deler av landet gjorde at territoriell kontroll nå ble avgjørende for suksess i kokainvirksomheten. Denne nye kokainmafiaen tok kontroll over både kokamarker og transportkorridorer (for utførsel av kokain og innførsel av kjemikalier til kokainfremstillingsprosessen samt våpen). Sivilbefolkningen i områdene ble i mange tilfeller fordrevet med vold eller tvunget inn i en form for kokaslaveri.

Alias Mono Jojoy sin bror som har krigernavnet Germán Briceño Suárez, bedre kjent som alias Grannobles, er også kommandant i FARC og skal nå i følge El Colombiano drive kokaintrafikk på fulltid fra en base i Venezuela. Venezuela er den fremste mottaker av kokain fra Colombia for videretransport til europeiske og nordamerikanske markeder, og denne grensetrafikken er i stor grad kontrollert av FARC. Utskiping fra den kolombianske stillehavskysten til Mellom-Ameirka/Mexico i større grad er under paramilitære grupperingers kontroll.

Mange mener at det er FARC sin inntreden i kokainvirksomheten som har ført organisasjonen inn i en ond spiral av etisk forfall, med stadig hyppigere brudd på menneskerettighetene og krigens folkerett. Eksempler på grusomheter fra de siste par ukene, er drapet på 14 politimenn i Caquetá der de sårede som overlevde angrepet, ble brent levende ifølge El Tiempo og "tre-minene" (landminer opphengt i trær) som blindet og vansiret ansiktene til to soldater i Tolima-fylket i forrige uke. Både gerilja og annen kokainmafia benytter aktivt landminer for å beskytte kokamarker, kokainlaboratorier og tilhørende transportruter.

Comments for this entry

Leave your comment

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.