Kommunen San Carlos i Colombia har fått den høythengende nasjonale fredsprisen, Premio Nacional de Paz. De som følger cocaine.no vil huske at nettopp San Carlos var et av stedene fjorårets konkurransevinnere, Lars, Silje og Cathrine, besøkte under sin reise i Colombia i desember 2010. San Carlos som ligger i fylket Antioquia, ca. 4 timer fra Medellín, opplevde hele 33 massakrer i perioden 1995-2005 da ulike væpnede kokainfinansierte grupper kjempet om kontrollen over kommunen.
Over 20 000 av kommunens 25 000 innbyggere flyktet under denne perioden. Men nå har imidlertid flyktningestrømmen snudd, og bare de siste par årene har 9000 flyktninger vendt tilbake til sine hjem. Eller det som var igjen av dem - Lars, Silje og Cathrine fikk se med selvsyn hvor dramatisk hus og veier hadde forfalt i løpet av de årene befolkningen var vekke.
Cocaine.no's reportasjeteam tok i forrige uke turen fra den cundiboyacenske høysletten – i den østre Andesfjellkjeden i Colombia – og ned mot den mektige Magdalenafloden. Fra de små, hvitmalte landsbyene nær 3000 meter over havet, der værbitte, eldre menn rusler gatelangs i sine mørke filthatter og karakteristiske ruanas (ullponchoer), tipper veien plutselig brått og bratt nedover. «Der ingen skulle tru» at en vei kunne gå; som om Vårherre selv i euforisk skaperkraft skulle ha risset inn veien i fjellsidene med djerve tak.
Den kolombianske geriljaorganisasjonen FARC er etter all sannsynlighet verdens største kokainprodusent. Fredag kveld ble FARCs leder, 'Alfonso Cano', drept av det kolombianske militæret i et bombeangrep kombinert med bakkestyrker på nær 1000 mann.
Jakten på 'Alfonso Cano' har vært intensiv siden han overtok som geriljaorganisasjonens øverste leder da grunnleggeren, Manuel 'Tirofijo' Marulanda, døde av hjerteattakk i 2008, og den har kostet mange liv på begge sider. Blant annet har også 50 kolombianske soldater mistet beina etter å ha gått på landminene som er geriljaens viktigste våpen, under jakten på geriljalederen.
Se vår reportasje om kokain og landminer her.
Colombias president, Juan Manuel Santos, var imidlertid lite triumferende da han annonserte at geriljalederen hadde falt på nasjonalt TV. Resultatet som enkelte håper på, at FARC demobiliserer, vil mer sannsynlig være en «atomisering» av geriljaorganisasjonen i mindre kokainkarteller, slik det skjedde da den paramilitære organisasjonen AUC demobiliserte i perioden 2003-2006. Hovedproblemet i Colombia er stor fattigdom og håpløshet på landsbygda, som sikrer rekruttering til de ulike kokainbandene, og den høye etterspørselen etter kokain internasjonalt.
Les om demobiliseringen av den narkoparamilitære organisasjonen AUC her.
‘Ndrangheta er Italias rikeste og mektigste mafiaorganisasjon og har sin opprinnelse i Calabria på Italias støvelspiss. De har tjent seg søkkrike på å handle narkotika i Sør-Amerika, så rike at de pleide å frakte den ubehandlede narkotikaen med egne ubåter til hemmelige raffinerier i Calabria. Det er først og fremst ‘Ndrangheta som har spredt seg også til Nord-Italia, ifølge Zanotti.
Ifølge The Guardian er to meksikanske journalister funnet døde i en park i Mexico City. Det dreier seg om Marcela Yarce, stifter av det politiske magasinet Contralinea, og Rocio González, som var freelancer. Kvinnene hadde merker på halsen og hendene bundet bak ryggen. Inntil videre har myndighetene ikke oplyst noe motiv for drapene, men en journalist fra Contralinea uttaler at flere av hans kolleger har vært utsatt for trusler.
– Det var som gaver fra Gud, sier den lokale drosjesjåføren til Time.
Han var blant innbyggerne på landsbygda i Den dominikanske republikk som tjente gode penger på å selge kokainen videre til kurerer - som narkotikaen egentlig skulle til i utgangspunktet.
Narkotikakarteller slapp nemlig ofte kokain fra små fly, slik at varene kunne plukkes opp av medarbeidere på bakken og fraktes videre. I Den dominikanske republikk utviklet det seg etter hvert til et stort problem at det til stadighet ble bommet på slippstedet.
Inntil nylig falt det stadig pakker med narkotika ned fra himmelen over landsbygda - rett i hendene på lokale innbyggere.
– Det var en bedre betaling enn noen annen jobb kunne gi, sier drosjesjåføren.
Narkotunnel oppdaget i Tijuana - ELTIEMPO.COM:
En 298 meter lang, 1 meter bred og 1,80 meter høy tunnel ble oppdaget i Tijuana i forrige uke. Tunnelen, som ikke var ferdig, skulle gå under den bevoktede gransen mellom USA og Mexico og var beregnet på å smugle narkotika fra Mexico til USA og våpen den motsatte veien.
En gruppe væpnede menn kom til bygda Las Pailas (Córdoba, Colombia) søndag for to uker siden og massakrerte seks unge menn i landsbyen. De ga imidlertid uttrykk for at de hadde 40 på dødslisten så befolkningen i Lap Pailas og de nærliggende bygdene har nå flyktet inn til kommunesenteret i Tierralta. I fjor ble det begått 12 slike massakrer i dette fylket.
Det antas at denne massakren ble begått av kokainbandene Los Paisas og Los Rastrojos som er allierte i kampen mot Los Urabeños. Etter at Los Urabeños drepte to biologistudenter i feltarbeid i januar satte myndighetene inn en offensi mot denne banden, Operasjon Troja. Dette har svekket Los Urabeños, men har resultert i en tilsvarende styrking av konkurrentene i den lukrative kokaineksporten fra regioen: Los Paisas og Los Rastrojos.
1 million dollar er prisen kokainbaronen 'Loco Barrera' betaler piloter for å fly en last på 400 kilo kokain med småfly til Mellom-Amerika eller Karibia, hvorfra kokainet fortsetter til Nord-Amerika eller Vest-Afrika (hvorfra det går videre til Europa). Tre piloter ble arrestert i forrige uke sammen med 8 medlemmer av 'Loco Barrera' sin bande. Trafikken foregår fra provisoriske landingsbaner i det sørvestlige Venezuela. Taktikken til smuglerne er å benytte hver bane sjelden og sporadisk for at de ikke skal bli oppdaget.
Den 25. juli ble narkosmugleren Ángel de Jesús Pacheco Chancy, alias 'Sebastián' – en av lederne i kokainbanden 'Los Rastrojos' - drept av sine to livvakter 'El Negro og 'Guadaña'. De to overga seg til politiet, og overleverte i tillegg en kladdebok som har skapt en stor skandale i landet: I denne er det nitid notert hvilke representanter for politi og militære ' Sebastián' har bestukket og med hvor mye. Bare i peridoen oktober 2010 og januar 2011 ble det utbetalt 896 millioner pesos (3 millioner kroner) til korrupte tjenestemenn.
Ifølge hennes mor er det eneste hun driver med etter hun sluttet på skolen å «tegne og å hjelpe lillesøstrene med leksene».
Politiet er av en annen oppfatning, ifølge denne artikkelen i El Tiempo . De mener hun er ansvarlig for opplæring av leiemordere i bydelen Tablazo utenfor Medellín. General Yesid Vásquez i byens politi forklarer at 'La Perris' som er hennes kallenavn, begynte som carrito (liten bil) – barn som arbeider som informanter og budbringere for narkogjengene – og steg etterhvert i gradene inntil hun ble en fryktet sicaria (leiemorder). Hennes kynisme og evner gjorde at kokainbaronen Erick Vargas, alias 'Sebastian', ble oppmerksom på henne, og ga henne i oppdrag å utdanne leiemordere til bruk i kampen mellom banden fra Tablazo og den rivaliserende banden fra bydelen Calatrava som styres av Sebastians dødsfiende, Maximiliano Bonilla, alias 'Valenciano'.
Les mer om krigen mellom 'Valenciano' og 'Sebastian' her.
En av hennes fordeler i arbeidet skal være et vakkert ytre som hun benytter for å forføre unge gutter for så å introdusere dem for arbeidet som leiemorder. Hun skal imidlertid ha en kvinnelig kjæreste, og de som har møtt henne forteller om en stille, vennlig jente. Hennes mor bekrefter at hun er varm og god, og bruker det meste av sin tid på lillesøstrene.
Calatrava-banden har nå satt en pris på hennes hode på 4 millioner pesos (ca. 12 000 kroner) og en motorsykkel. 'La Perris' ble imidlertid pågrepet av politiet den 19. juli men lyktes å rømme allerede to dager senere. Politiet visste ikke hvor hun var inntil de den 30. juli fikk en anonym telefonbeskjed om at det var intens skyting i Tablazo. Calatrava-banden hadde tatt seg inn i bydelen for å prøve å ta livet av 'La Perris'. Hun ble på nytt pågrepet av politiet, som imidlertid kun har kunnet ta ut tiltale mot henne for narkotikabesittelse og -salg, besittelse av ulovlig våpen samt å ha rømt fra varetekt.
Over ti mennesker blir drept i Venezuelas hovedstad, Caracas, daglig, ifølge en ny rapport fra International Crisis Group. På 80-tallet var drapsraten i Venezuela 8 pr 100 000 innbyggere, mens den nå er oppe i 75 pr 100 000. Til sammenligning har et land som Colombia som gjennomlever en mangeåris voldelig konflikt, en drapsrate på 33 pr 100 000.
En av forklaringene er at Venezuela det siste tiåret har blitt den viktigste transportkorridoren for kokain fra Colombia til det nordamerikanske og europeiske markedet. 90% av alle oppdagede flyvninger med kokainlast i 2010 hadde tatt av fra de mange provisoriske landingsbanene i det sørvestlige Venezuela.
Ifølge rapporten er to tredeler av kokainet som kommer inn i Venezuela fra Colombia kontrollert av den kolombianske geriljaorganisasjonen FARC, men også paramilitære kolombianske organisasjoner, som 'Los Rastrojos' og 'Aguilas Negras' er involvert i denne trafikken. Disse gruppenes nærvær i grensetraktene mellom de to landene, har voldelige konsekvenser ifølge rapporten, blant annet utpressing og tyveri av land.
En kolombiansk kilde uttaler i rapporten at probelemet er såvel de væpnede gruppene som deres samarbeid med 'høyere nivåer' – hvilket betyr politikere, politi og militære. Ifølge Venezuelas innenriks- og justisminister Tarek el Aissami, var venezuelansk politi involvert i mellom 15 og 20% av forbrytelsene i landet i 2009.
Se mer om situasjonen i Colombia på våre landsider og om hvordan kokainmafiaen arbeider for å påvirke det politiske systemet på våre sider om kokaintrafikkens samfunnskonsekvenser.
Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.