You Are Reading

1300 indianere kaster ut gerilja, kokainbander, politi og militære fra sine områder

I fylket Cauca i Colombia har kampene mellom geriljaen og hæren blitt stadig mer intense Linkde siste årene. Geriljaen angriper dessuten politistasjoner i landbyene i form av direkte angrep eller med bomber og granater. I tillegg gjør de såkalte bacrim (narkoparamilitære grupper) krav på kontroll over deler av regionen. Denne situasjonen gjør seg gjeldende i alle fylkene i den sørvestlige delen av Colombia: Nariño, Cauca og Valle del Cauca. Bakgrunnen er geriljaens og narkoparamilitære gruppenes behov for å kontrollere denne regionen der transportrutene går fra kokamarkene og –laboratoriene til utskipingshavnene langs Stillehavskysten. Det er de kokainfinansierte gruppenes livsnerve det er snakk om.

Kampene har ifølge indianerne i området (Cauca er et av de kolombianske fylkene med flest inidanere) få falne blant de kjempende parter, men desto flere blant sivilbefolkningen. Inidanersamfunnene i Toribío I Cauca har derfor besluttet å kaste ut alle væpnede grupper. Dette inkluderer gerilja, poiti, hæren og de narkoparamilitære. I helgen begynte de å ødelegge forskansningene til politistasjonen i landsbyen Toribío, og de informerte politisjefen at de måtte forlate området. 300 indianere fjernet hundrevis av sandsekker, som utgjør skyttergravene rundt politistasjonen, og helte dem ut i elven. Politiet valgte klokt nok ikke å sette seg i mot handlingen med makt, men å prøve å komme i dialog med befolkningen.

Samtidig gikk 1000 inidanere ut i jungelen på leting etter FARC-geriljaens leir for å destruere ogå denne.

Feliciano Valencia, talsmann for Comité Regional Indigena de Cauca, uttaler i et intervju med El Tiempo at de har foreslått for regjeringen at indianersamfunne selv utøver kontroll over regionen, blant annet med 4000 inidanske vakter som allerede er etablert. Om kokadyrkingen i området sier han videre:

- Vi skal bevisstgjøre folk om at den er mer et problem enn en fordel. Folk må innse at selv om koka er en tusenårig medisinsk tradisjon hos oss, så har den blitt plukket opp av andre mennesker som gjør annen nytte av den.

- Så vil dere oppgi kokadyrkingen?

- Vi vil rykke opp plantene der hvor de måtte være plantet i uforholdsmessig store mengder. Og vi skal komme med en resolusjon som sier at hvert samfunn kan ha maksimalt 50 planter til tradisjonell bruk. Resten må de fjerne, for det er vi selv som medvirker til krigen – for det er narkotrafikken som driver den.

- Hva vil dere gjøre med laboratoriene og narkotrafikantene?

- Hvis vi må fjerne laboratorier, så gjør vi det. Og hvis vi må fjerne folk utenfra som har kommet til våre områder for å lage dette produktet, så kommer vi til å gjøre det. Vi fjerner dem.

- Hvorfor tror du at disse ulike gruppene kommer til å gjøre som dere sier?

- De bør gjøre det, for det er viljen til samfunnet her.


NR
K var på reportasjereise i denne delen av Colombia i vinter sammen med Cocaine.no. Her er en av reportasjene som tar for seg hvordan utskipingen av kokain fra regionen foregår.

Comments for this entry

 

Copyright 2011. All rights reserved. Cocaine.no is a project managed by Golden Colombia Foundation

RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez. Modern Clix blogger template by Introblogger.