El Tiempo har intervjuet Edgardo Buscaglia, spesialist på narkotikatrafikk og organisert kriminalitet ved Civic Action Institute i New York. Dette er perspektiver som i altfor liten grad fremkommer i massemedias dekning av narkokrigen i Mexico, så vi gjengir intervjuet i sin helhet på norsk under.
Hvordan analyserer du volden i Mexico?
De kriminelle gruppene i landet har eksistert i flere tiår, men de har vært realtivt kontrollert av guvernørene og staten. I disse årene hadde de kriminelle fått tildelt vel avgrensede territorier der de kunne transportere narkotika og drive med sine forretninger. Denne politiske ”kontrollen” forsvant da Mexico gikk inn i transisjonsperioden som satte en stopp for 71 år med PRI-styre (...) etter år 2000.
Betyr det at det var et slags statlig monopol på kriminalitet?
Det var en autoritær stat som etablerte institusjonelle kontroller for å avgrense og demme opp for antisosial og korrupt praksis. I dag derimot er det de kriminelle som har begynt å spise deler av staten.
Hvilken rolle har korrupsjonen spilt i dette?
Utvilsomt har det vært en viktig drivkraft som har økt voldsbruken, for den har gjort det mulig for de kriminelle gruppene å penetrere statens strukturer. Vold er ikke den foretrukne metoden for de kriminelle. Det er et våpen de bruker for å kapre deler av staten og konsolidere sin økonomisk-politiske stilling.
Hvor langt strekker denne kontrollen seg?
I 2008 kontrollerte de kriminelle 63% av kommunene i landet. I dag er tallet 80%. Alle disse gruppene konkurrerer sge i mellom for å ta kontroll over politikere, politi, statsadvokater..., men det formål å stabilisere sine illegale markeder, som er noe langt mer enn narkotika. Vi snakker om menneskesmugling, svindel, utpressing, våpensmugling, kidnapping, elektronisk svindel, piratkopiering, smugling osv. Mafiaen har begynt å differensiere, slik alle vellykkede bedrifter i den legale verden gjør.
Nylig sa du at Mexico “afghaniseres”. Er diagnosen så alvorlig?
Når du har et land med nesten tusen territorier der staten ikke er tilstede, der myndighetene verken kan beskytte liv eller eiendom, det være seg på grunn av av at de fysisk ikke er tilstede eller på grunn av korrupsjon og at de arbeider hånd i hånd med de kriminele gruppene, så kan man snakke om ”afghanisering” eller en ”failed state”.
Hvor går denne krigen?
Mot mer vold og mer korrupsjon. Men, obs!, volden er mye mer enn drap: den inkluderer også mafiøst tyveri av land, utpressing, svindel, kidnapping, og dette kommer til å fortsette. Det er mulig at drapsratene stabiliseres eller faller, men de andre kriminelle handlingene, som også fører til vold, vil øke. (...)
Hvilke utveier har landet?
Mexico må begynne å bygge ned den politisk-kriminelle strukturen som den organiserte kriminaliteten har benyttet i mange år, og som har vokst. Hvis dette gjøres ved en politisk avtale i en rettsstat, kan man komme seg ut av denne situasjonen. Slik Colombia gjorde: sakte men sikkert.
Og er dette mulig i dag?
Meksikanske politikere har verdens dyreste kampanjer, dels finansierte av kriminelle grupper. Når de kommer til makten, kjøper de hus til millioner av dollar, og dette blir ikke etterforsket. De er tjent med tingenes tilstand slik de er, og derfor er det en motstand mot endring. De ser ikke behovet.
Kan det forestående valget den 1. juli endre på noe av dette?
Intet land kan overleve hvis hvert parti har en ulike versjon av hvordan det juridiske systemet bør se ut. I dne politiske plattformen til de fire presidentkandidatene er det dette vi har sett: uenighet.
Har situasjonen i Mexico nådd bunnen?
Nei. Og dette er delvis grunnen til at partiene ikke har blitt enige om å gjennomføre de nødvendige reformer. Disse avtalene pleier å komme når volden ikke bare rammer gjennomsnittsborgeren, men også elitene. Dette har skjed i land som Italia der staten først reagerte etter kidnappingen og den påfølgende likvideringen av ministeren Aldo Moro, eler i Colombia der tre presidentkandidater ble myrdet før insitusjonene begynte å handle for å kontrollere monsteret – som det samme politiske apparatet hadde skapt.
Kilde:
Por drogas, lo que pasa 'hoy en México es una afganización' - Noticias de Latinoamérica - Mundo - ELTIEMPO.COM:
'via Blog this'