I denne kommunen er både gerilja og de nye narkoparamilitære grupperingene som betegnes Bacrim til stede. Denne gangen er det imidlertid tilsynelatende ikke kamper mellom disse bandene som har utløst flyktningestrømmen, slik som vanligvis er tilfelle. Bøndene hevder at det er FARC som nå har truet dem til å flykte. Dette skal være en reaksjon på at myndighetene den senere tid har prøvd å utrydde kokamarkene i kommunen ved sprøyting av plantegift fra fly, såkalte fumigaciones. I stadig større grad benyttes manuell fjerning av kokaplantene ved egne brigader, men Anorí er den kommunen som har nest flest landminer i Antioquia så den manuelle metoden ville koste for mange liv her. (Les i denne artikkelen om hvordan kokainbandene bruker landminer for å beskytte kokamarker, kokainlaboratorier og transportkorridorer.)
Det anslås at inntektene fra kokainvirksomheten i Anorí utgjør omtrent to millioner kroner ukentlig for FARC, og at dette finansierer geriljaens virksomhet i denne delen av landet. Det er antatt at det er dette som har utløst desperasjon i geriljaen slik at de nå benytter sivilbefolkningen som et våpen for å få stanset sprøytingen av kokamarkene.
De 5 100 menneskene som så langt har blitt fordrevet fra sine gårder, har søkt tilflukt i landsbyen Anroí som er komunesenteret. Matleveranser til kommunen er innstilt da leverandører ikke tør sende lastebiler lenger til området. Det er heller ikke overnattingsmuligheter i landsbyen, så mange må bo på fortauene, og det fryktes at det nå kan bryte ut epedemier.
Anorí ligger for øvrig vel 10 mil nordvest for kommunen San Carlos der tre norske ungdommer var på besøk i begynnelsen av desember sammen med cocaine.no for å rapportere fra flyktningekatastrofen som utspant seg når kokainbandene kjempet om makten der for noen år siden, se under Dag 6 i denne reportasjen.