Slik så forsiden på den kolombianske avisen ut i går. "Nei til terrorisme", avisen nektet å publisere bilder på forsiden av de tre bilbombene som har gått av i kolombianske gater de siste dagene, og som har tatt livet av 18 mennesker og skadet et hundretalls.
Bombene har gått av i byen Tumaco (i Nariño-fylket), Villa Rica (Cauca) og Cajamarca (Tolima). Alle disse stedene ligger i den vestlige delen av Colombia som grenser mot Stillehavet, og det er i følge analytiker i Ariel Ávila i organisasjonen Arco Iris, som forsker på situasjonen i Colombia, en viktig del av forklaringen på terrorhandlingene: Det dreier seg om en krig om kontroll over regionen, en krig om kontroll over kokaineksporten, om illegal våpenimport og om kontroll over hvitvasking av narkoinntekter. I denne krigen deltar geriljaorganisasjonene FARC og ELN, "neoparamilitære" bander som Los Urabeños og Los Rastrojos, samt flere andre mindre grupper av kokaintrafikkanter.
Særlig er det havnebyen Tumaco mot grensen til Ecuador slaget står om. Fre mangroveskogene på denne kysten går hurtigbåtene nattestid opp mot Mexico og Mellom-Amerika, og herfra går også smuglerruter over til Ecuador og videre til de stadig større kokainmarkedene i Brasil og Argentina. Dessuten er denne ruten mye brukt til å eksportere gullet som er utvunnet illegalt, kokainbandene kontrollerer også denne geskjeften og bruker gulleksporten til å hvitvaske narkoinntekter.
Ifølge anaytikeren, mistet FARC kontrollen over dette området etter at en av toppsjefene i geriljaen, Raúl Reyes, mistet livet i 2008, og dermed har kampene mellom ulike grupper hardnet til de senere årene.
Og, som om ikke dette var nok: I følge Ávila er det andre effekter som gjør situasjonen ytterligere verre for sivilbefolkningen:
"
Korrupsjonen blant toppene i politiet og militæret, og i de lokale myndigheter."
Se her hvilke grupper som kjemper om kontrollen i det sørvestlige Colombia: